Get it while you can

Get it while you can

ELISABETH BAS

I.s.m. de Bells of Youth

Theatraal concert over het leven en werk van blues/rock legende Janis Joplin

Klik op de voorstellingsposters voor meer informatie

Janis Joplin (1943-1970);

de wilde, stoere, eigenzinnige zangeres uit de jaren zestig, was de eerste blanke vrouw die een plaats veroverde in de wereld van de bluesmuziek een toen door mannen gedomineerde wereld. De eerste vrouwelijke rockster. Opgegroeid in Port Arthur-Texas, liet ze zich, tegen de conventies van de tijd in, volledig en vrij gaan in zowel de muziek als de liefde. Haar tijd ver vooruit als het ging om emancipatie. Een rebel. Voor haar ging oprechtheid van het gevoel boven alles. To sing the blues you have to live the blues. Ze legde haar ziel bloot in haar muziek met haar krachtige, rauwe, onorthodoxe stem en was op het podium een gepassioneerde, grensoverschrijdende performer. Ze was een rolmodel, Daarnaast ook onzeker en eenzaam, altijd op zoek naar erkenning.Een eigengereide rockchick én ook een klein meisje dat wilde weten of ze wel goed genoeg was. Janis stierf, na een risicovol leven, op 4 oktober 1970 op 27 jarige leeftijd in een hotelkamer in Los Angeles, aan een overdosis heroïne in combinatie met alcohol. Ze is nog steeds een inspiratie voor velen en zit in ons collectieve geheugen gegrift omdat ze alles vanuit het hart deed en wat uit het hart komt blijft bestaan. Met hits als o.a. 'Me and Bobby McGee' en 'Mercedes Benz' heeft ze zich onsterfelijk gemaakt. 'Get it while you can'Is een postuum monument voor Janis Joplin in het jaar dat ze 70 zou zijn geworden. In dit Theatrale Concert leggen twee generaties fans hun fascinatie voor deze gedreven zangeres, haar muziek en de legende die ze is geworden bloot. Actrice Ellen van Rossum (1958), een fan van toen, kijkt op een theatrale manier naar het leven van Janis, ze blikt terug en reflecteert. De vijf jonge vrouwen van de band Bells of Youth, twintigers en fans van nu, spelen de muziek van Janis Joplin op geheel eigen wijze met invloeden vanuit hun eigen generatie. Een ontmoeting met Janis door de ogen van twee generaties fans.Een voorstelling met veel muziek, theatrale elementen, nieuwe teksten en een VJ die archiefbeelden van Janis Joplin mixt met live opgenomen beelden van het concert zelf.Twee tijden, twee generaties bij elkaar gebracht als in een vloeistofdia.Janis Joplin leeft. Voor fans van Janis Joplin, de rockers, de hippies van toen en de jonge muziekliefhebbers van nu, moeders en vaders met of zonder hun kinderen en alle theaterliefhebbers met een hart voor muziek.

"Someday they are going to find out that I don't really know what i'm doing.

What if they find out i'm only Janis?"

Bells of youth:

 

Leonie Bos (vocals, gitaar), Marcia Savelkoul (vocals, percussie) Hellen Vissers (vocals, piano en drums) Estelle Stijkel (backing vocals, gitaar)

 

Elisabeth Bas:

 

Ellen van Rossum (spel)

Sylvia de Boer (tekst)

Lique van Gerven (Video)

 

Leonie Bos (compositie)

Kim Zeegers (coach regie)

Nicole van den Belt (licht)

Arnold Schalks (lichttechniek)

Erik de Boer (geluidtechniek)

Lique van Gerven( VJ)

Dorine van Ijseldijk(kostuums)

 

Met dank aan Nikkie van Vlijmen, Zeemanshuis Heijplaat

 

Speellijst 2013:

 

16 mei

Vereenigingsgebouw Bovenkarspel

 

18 mei

Annatheater Helmond

 

23 mei

Rotterdamse Schouwburg

 

7 en 8 juni

Theater aan het Spui Den Haag

 

17-18-19-24-25 Juni

Strandtent de Fuut Den Haag

 

16-17-18 en 25 september

Strandtent de Fuut Den Haag

 

2014

 

23-24-25 januari

De Gouvernestraat Rotterdam

 

28 mei

Compagnietheater Amsterdam

 

 

 

 

 

Info & Boekingen:

info@elisabethbas.nl

"Singing alows me to express myself, music matters, it's a declaration of difference, and if you're on stage and if it's really working and you've got the audience with you, it's a oneness you feel. I'm into me, plus they're into me, and everything comes together. You're full of it. I don't know, I just want to feel as much as I can, it's what 'soul' is all about.

 

Janis Joplin